Prin parteneriatul Asociaţiei Rediu lui Tătar, organizator principal al MTR, cu Salvați Copiii Iași, susținem proiectul educațional „Școala Mobilă – Educație pentru copiii defavorizați”. Școala Mobilă oferă educație non-formală copiilor care au acces limitat sau chiar deloc la educație. Acești copii trăiesc fie în zone izolate, fie în comunități care se confruntă cu sărăcia extremă. Activitățile educative se organizează direct în comunitate, Școala Mobilă fiind o cutie pe patru roți, echipată cu planșe extensibile pe care se atașează panouri pe teme precum alfabetizarea, matematica, educația în domeniul sănătății, emoțiile, terapia creativă. Această inițiativă oferă copiilor șanse reale de a învăța, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și spori încrederea în sine, pregătindu-i astfel pentru reintegrarea (sau integrarea) în sistemul școlar.
Alături de Salvați Copiii Iași poți da șanse ca educația și „mai binele” să pătrundă în cele mai anevoioase locuri, poți da șanse unor copii minunați la un viitor mai bun.
Școala Mobilă este un instrument educațional ce oferă educație non-formală copiilor care au puțin sau deloc acces la educație. Acești copii trăiesc fie în zone izolate, fie în comunități care se confruntă cu sărăcie extremă.
Problemele cu care se confruntă familiile lor îi împiedică să meargă la școală și îi determină să înceapă să lucreze de la vârste foarte fragede pentru a-și ajuta familiile. Pentru unii dintre ei, timpul petrecut în activitățile Școlii Mobile este singurul moment în care se pot comporta cu adevărat ca niște copii.
Proiectul educațional permite organizarea de activități educative direct în comunitate. Este o cutie pe patru roți, cu planșe extensibile pe care putem atașa diferite panouri pe teme precum alfabetizarea, matematica, educația în domeniul sănătății, emoțiile, terapia creativă etc. Copiii din comunitățile defavorizate au șansa de a învăța, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și crește stima de sine, astfel încât să poată merge (înapoi) la școală.
Context
Regiunea de Nord-Est a României este cea mai săracă regiune din UE, iar copiii sunt cei mai afectați de această situație. În comunitățile defavorizate din oraș, educația nu este o prioritate, ci supraviețuirea de zi cu zi. Copiii adesea nu pot merge la școală, fie pentru că familia nu îi poate susține, fie pentru că sunt implicați în asigurarea veniturilor familiei. Astfel, mulți copii care trăiesc aici au un nivel foarte scăzut de educație.
Beneficiari
Beneficiarii sunt copii care provin din familii cu dificultăți financiare majore (condiții precare de locuit, fără electricitate, apă, canalizare); implicați în munca pe stradă (cerșit, prestare diverse munci în piețe, colectat deșeuri); traficați sau cu risc de a fi traficați; provin din familii în care este prezentă violența de orice tip; au risc de separare de părinți; cu părinții plecați în străinătate; nestimulați educațional, neșcolarizați, cu risc de abandon școlar, cu dificultăți de adaptare școlară; care locuiesc în zone izolate.
Implicarea dumneavoastră susține impactul pe termen lung al proiectului
Prin participarea dumneavoastră la Mârzești Trail Run, susțineți activitățile Școlii Mobile. Educația pare a fi cea mai bună soluție pentru a rupe cercul vicios al sărăciei și al neputinței care afectează comunitățile defavorizate. Investiția în educația copiilor este acțiunea cu cea mai mare probabilitate de a aduce schimbări în viața reală a acestor comunități. Școala Mobilă este un adevărat magnet pentru copii și arată o altă față a procesului educațional: învățarea prin joacă, care dezvoltă o atitudine pozitivă față de învățare și importanța educației.
Vă mulțumim cu recunoștință,
Salvați Copiii Iași