Asociația REDIU LUI TĂTAR

Asociația REDIU LUI TĂTAR este o organizație non-profit, cu sediul în comuna Rediu, judeţul Iaşi, înființată în anul 2019 de un grup de locuitori din comună care şi-au propus să stimuleze crearea unei comunităţi funcţionale şi să transmită generațiilor viitoare moștenirea culturală a zonei.

Asociația REDIU LUI TĂTAR desfășoară o varietate de activități, pentru a atinge obiectivele înscrise în statut, inclusiv:

  • acţiuni filantropice
  • organizarea de evenimente culturale și educative, cum ar fi festivaluri, concerte, spectacole de dans și teatru, expoziții de artă și meșteșuguri, etc.
  • promovarea culturii, tradițiilor şi economiei locale prin intermediul mass-media, al internetului și al altor canale de comunicare
  • educarea comunității cu privire la importanța conservării patrimoniului cultural şi natural, material şi imaterial.

Asociația REDIU LUI TĂTAR are un impact semnificativ asupra vieții culturale a comunei. A reușit să readucă în atenția publicului tradițiile locale, care erau pe cale de a fi uitate, sau valori naturale care erau în pericol de a fi iremediabil compromise. Asociația a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea economică a comunității, prin atragerea atenţiei asupra valorilor locale, vizând promovarea turismului.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - Marzesti Trail Run
gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - Marzesti Trail Run

Iată câteva dintre proiectele recente ale Asociației Rediu lui Tătar:

  • Organizarea unei serii de concerte cu specific folcloric susţinute de ansamblurile „Rediu lui Tătar” şi „Tradiţii”, care au avut loc în 2022 şi 2023, care sub titlul „Rediu are comori” a reuşit să readucă la viaţă vechi tradiţii locale uitate, prin port, muzică şi dans.
  • Festivalul de lectură pentru copii DEALUL CU POVEŞTI – de la Horleşti, cu o primă ediţie în anul 2023, organizat de un grup de locuitori ai comunei Rediu, din iniţiativa prof. Monica Coţofan. Festivalul oferă copiilor şi tinerilor din localităţile comunei dar şi din oraşul Iaşi un spaţiu în care să poată descoperi magia lecturii, printr-o serie de alte activităţi, cum ar fi ateliere de creaţie, jocuri şi concursuri.
  • Activităţi de conştientizare şi promovare a valorilor naturale şi biodiversităţii, prin salvarea şi protejarea Stejarului multisecular de la Mârzeşti, precum şi inaugurarea traseului turistic POTECILE STEJARILOR DE LA MÂRZEŞTI, care este o cale de acces pietonal prin pădurea de la Mârzeș Traseul având o lungime de 2,5 km, fiind marcat cu panouri informative și interactive. Activităţi desfăşurate prin parteneriatul cu Direcţia Silvică Iaşi şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Iaşi.
  • Ghidaj oferit în zonă participanţilor la Circuitul Potecilor – organizat de partenerul Viaţa în Mişcare la UAIC – iniţiator Ovidiu Gavrilovici.
  • Participarea la proiectul MÂRZEŞTI TRAIL RUN, în calitate de organizator principal, o cursă de alergare cros country a cărei primă ediţie a avut loc în luna septembrie 2023.

Galerie foto

Asociația REDIU LUI TĂTAR este o organizație activă și dinamică, care contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea comunității locale şi racordarea acesteia atât la specificul local, cât şi la viaţa oraşului cu care se învecinează.

Pentru mai multe detalii vizitaţi: www.rediuluitatar.ro