
Îşi află începuturile, în privinţa preocupărilor pentru psihologie la Iaşi anterior înfiinţării Universităţii actuale, Psihologia figurând printre disciplinele filosofice predate la Academia Mihăileană şi la Seminarul de la Socola. Odată cu înfiinţarea Universităţii în 1860, primele cursuri universitare de psihologie şi pedagogie (didactică) au fost ţinute de Simion Bărnuţiu. Munca sa va fi continuată de Titu Maiorescu, care va ţine două cicluri de prelegeri sub titlul Cercetări psihologice.
Catedra de pedagogie, înfiinţată după 1878, a fost ocupată mai întâi de Constantin Dimitrescu-Iaşi (1878 – 1885) iar apoi, pentru o perioadă mai lungă de timp, de unul dintre marile nume ale ştiinţelor educaţiei din România, I. Găvănescu (între 1888-1932). Acesta a fost urmat de Ştefan Bârsănescu, între 1895 – 1965. În perioada comunistă domeniul a suferit constrângeri şi chiar desfiinţarea, revenind după 1989 şi ajungând în prezent una dintre cele mai performante ramuri ale Universităţii ieşene.
Facultatea oferă:
- 5 specializări la licență: Psihologie, Pedagogie socială, Psihopedagogie specială, Pedagogie și Pedagogia învățământului primar și preșcolar.
- Programe de masterat: Psihologie cognitivă, Psihologie clinică și psihoterapie, Psihologie organizațională și a resurselor umane, Psihologia educației și dezvoltării umane, Managementul educațional, Pedagogia învățământului primar și preșcolar.
- Doctorat: Psihologie, Științe ale educației.
Aşadar, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi este o alegere excelentă pentru cei care doresc să urmeze o carieră în domeniul psihologiei sau educației.
Mai multe detalii pe: https://www.psih.uaic.ro/
Cu prilejul organizării Mârzeşti Trail Run, prima ediţie, care s-a desfăşurat în data de 30 septembrie 2023, a fost încheiat un parteneriat între Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii din Işai şi Asociaţia Rediu lui Tătar, scopul fiind asigurarea, prin intermediul membrilor Facultăţii, profesori, doctoranzi şi studenţi a unor voluntari, precum şi desfăşurarea activităţilor de pregătire şi distribuire a kiturilor către participanţi în una dintre sălile Facultăţii şi în curtea interioară a clădirii din str. Toma Cozma, corpul D al Universităţii.
Experienţa a fost una pozitivă de ambele părţi, ducând la o continuare a colaborării.